به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، حيدر مستخدمين حسيني در دولت هشتم معاون پارلماني وزير اقتصاد و رئيس هيات مديره بورس بود.
وي رشته اقتصاد را تا مقطع فوق ليسانس در دانشگاه علامه طباطبايي گذرانده و علاوه بر آن موفق به دريافت فوق ليسانس صنايع از مرکز آموزش صنايع ايران شده است و در نهايت نيز تحصيلات خود را تا اخذ دکتراي رشته مديريت از دانشگاه آخن آلمان ادامه داده است.
مستخدمين حسيني مبتکر و مجري راه اندازي نخستين تابلوي معاملات بورس ايران به شمار ميرود.
وي عضويت در هيات سرپرستي بانک صنايع وقت در پيش از انقلاب اسلامي و نيز مديريت واحدهاي صنعتي تحت اختيار دولت در نخستين روزهاي انقلاب اسلامي را در کارنامه دارد.
در عين حال مديريت گروه صنعتي بهشهر، قائم مقام و مدير توليد صنايع ملي ايران ،مدير کل دفتر تعاوني هاي مسکن در زمان تصدي شافعي بر وزارت تعاون ،مدير کل دفتر اقتصادي و برنامه ريزي و قائم مقام معاون وزير با تشکيل اولين وزارت تعاون،مدير کل دفتر بازرگاني سازمان برنامه و بودجه در دولت هاشمي رفسنجاني و نقش موثر در شکل گيري بانکداري خصوصي و موسسات مالي و اعتباري طي سال هاي 74 تا 76،عضويت در هيات مديره بانک رفاه،معاون پارلماني وزارت امور اقتصادي و دارايي در دولت هشتم و مديريت عامل موسسه مالي و اعتباري توسعه را تجربه کرده است.
آنچه ما را بر آن داشت تا به سراغ مستخدمينحسيني برويم برخي اظهار نظرها در مورد رابطه با آمريکا و تاثير اين موضوع بر اقتصاد کشور است.
مستخدمين حسيني هم مانند خيلي از صاحب نظران بر اين موضوع تاکيد دارد که مذاکره يا رابطه با آمريکا مشکلات را حل نميکند.
قافيه سخنان مستخدمين حسيني «توليد» و استفاده از ظرفيتهاي داخلي براي حل مشکلات اقتصادي است و وي در طول مصاحبه با ما بارها بر اين موضوع تاکيد داشت.
آنچه در ادامه ميآيد، مشروح مصاحبه خبرگزاري فارس با مستخدمين حسيني است.
حيدر مستخدمين حسيني معاون پارلماني اسبق بانک مرکزي و وزارت اقتصاد و کارشناس مسائل اقتصادي در گفتوگو با خبرنگار اقتصادي خبرگزاري فارس، اظهار داشت: بنده جزء افرادي بودم که در زمان دولت گذشته هم ميگفتم بخش زيادي از مشکلات اقتصادي کشور ناشي از مديريتها است.
**مديريت نقش اساسي و کليدي در راهبري مسائل اقتصادي دارد
وي افزود: مديريتها نقش اساسي و کليدي در راهبري مسائل و از جمله مسائل اقتصادي دارند و قطع به يقين ظرفيتها و پتانسيلهايي که در حال حاضر در کشور به وجود آمده قابل قياس با زمان جنگ نيست.
مستخدمين حسيني ادامه داد: در زمان جنگ ما مشکلات زيادي داشتيم و مثلا صنايع لبني ما جوابگوي نيازها نبود و ما الزام به واردات لبنيات داشتيم و اين کار را هم انجام ميداديم.
**توانمندي امروز کشور مازاد بر ظرفيتها است
اين کارشناس مسائل اقتصادي گفت: البته در صنايع ديگر هم اوضاع به همين ترتيب بود و بايد محصولات به صورت آماده از خارج وارد ميشد، اما خوشبختانه امروز ما مازاد بر ظرفيت در کشور توانمندي داريم.
وي اظهار داشت: مثلا ظرفيت کارخانههاي آردسازي ما بالاي 30 ميليون تن است، در حالي که نياز کشور به اين محصول حدود 15 ميليون تن است، يعني در اين رابطه حدود 50 درصد مازاد ظرفيت داريم که بايد از اين ظرفيت استفاده کرد. همچنين در زمينه کارخانههاي نوشابهسازي، ماکاروني و حتي لبنيات هم امروز ميبينيم که وضعيت مناسب است به طوري که وقتي وارد هر مغازه ميشويم انواع و اقسام لبنيات به صورتهاي مختلف و با کيفيتهاي متفاوت که قابليت رقابت هم دارند، در اختيار مشتري قرار ميگيرد.
مستخدمين حسيني اضافه کرد: نکتهاي که بايد بر آن تأکيد کنم اين است که ما نيازمند مديريتي هستيم تا بتواند ظرفيتهاي کشور را به خوبي درک کند و از نيروي انساني که در رشتههاي مختلف مشغول به کار هستند به خوبي بهره ببرد، چرا که ما ظرفيت بالايي در کشور داريم.
وي ادامه داد: ما براي انجام يک توليد نياز به چند عامل مهم داريم که يکي نيروي انساني است و خوشبختانه هم به لحاظ تحصيلات و هم به لحاظ مهارت و هم به لحاظ آموزشهايي که داده ميشود در اين زمينه مشکلي نداريم.
**در دولت گذشته به توليد بها داده نشد
اين کارشناس مسائل اقتصادي گفت: موضوع ديگري که در زمينه توليد بايد به آن توجه کنيم بحث مواد اوليه است که در اين زمينه هم ظرفيت کنوني ما قابل مقايسه با يک دهه يا 3 دهه گذشته نيست؛ بايد انصاف به خرج داد و اين موضوع را ديد.
وي افزود: همچنين به لحاظ ماشينآلات، تجهيزات و تأسيسات ما وضعيت خوبي داريم، ما کارخانههاي متعددي در کشور داريم و وقتي در مسيرهاي جادهاي تردد ميکنيم ميبينيم که اين کارخانهها مشغول به کارند و بسياري از اين ماشينآلات که در کارگاهها مورد استفاده قرار ميگيرد و در داخل هم توليدشان ميکنيم، پيش از اين در خارج از کشور توليد ميشدند.
اين کارشناس مسائل اقتصادي ادامه داد: همچنين ما اين امکان را داريم که تنها از يک شيوه به توليد نپردازيم و بتوانيم در اين رابطه از شيوههاي مختلف توليد بهره بگيريم، چرا که رشتههايي مثل مکانيک، برق، مهندسي صنايع و مديريت صنايع در کشور وجود دارد و افراد توانستهاند تجربه کسب کنند.
وي تصريح کرد: نکتهاي که ما در دولت گذشته نسبت به آن غفلت داشتيم، اين بود که از توليد فاصله گرفتيم و به آن بها نداديم و حتي نظام بانکي ما در مسير توليد قرار نگرفت و منابع در اختيار نظام بانکي در مسيرهاي ديگري قرار گرفت.
**بايد در تحليل مسائل انصاف داشت
مستخدمين حسيني با تأکيد بر اينکه بايد در تحليل مسائل انصاف داشت، اظهار داشت: نبايد با بيانصافي بگوييم که دولت گذشته اين کار را کرد و دولت فعلي يک کار ديگر را انجام داده و بايد واقعا انصاف به خرج داد؛ در دولت گذشته اکثر منابع بانکي در اختيار توليد قرار نگرفت و اين باعث شد که ما يک گسستي در زمينه توليد طي دهه گذشته داشته باشيم.
وي ادامه داد: با وجود اينکه ما بايد به سمت توليد ميرفتيم ولي به سمت واردات سوق پيدا کرديم و شاهد بوديم که در طول سال ميوههاي رنگارنگ کشورهاي مختلف بر سر ميزهاي مردم قرار ميگرفت بر همين اساس بايد گفت در زمينه کشاورزي و ساير زمينهها پتانسيل داريم و بايد محور اصلي کار را توليد بدانيم و در اين راستا همه در خدمت توليد قرار گيريم و به اين موضوع همه در عمل و نه تنها در شعار پايبند باشيم.
** نقدينگي ترس ندارد/بايد از عدم مديريت بر نقدينگي ترسيد
معاون پارلماني اسبق بانک مرکزي و وزارت اقتصاد گفت: بايد نقدينگي جامعه را به سوي توليد سوق دهيم؛ نبايد از افزايش نقدينگي بترسيم بلکه بايد از عدم مديريت بر نقدينگي ترسيد، يعني ما بايد زماني نگران باشيم که نقدينگي در کانالي غير از توليد قرار گيرد و باعث افزايش توليد و ظرفيتهاي داخلي نشود و به رشد اقتصادي نينجامد.
اين کارشناس مسائل اقتصادي اضافه کرد: وقتي که ما نقدينگي را در خدمت واردات قرار ميدهيم دچار مشکل ميشويم و البته اگر قرار است که نقدينگي را در خدمت واردات هم قرار دهيم، واردات بايد براي توليد باشد يعني به سمت واردات مواد اوليه حرکت کنيم و اگر محور ما اين باشد بسياري از کارخانههاي ما که از 3 شيفت به 2 شيفت و از 2 شيفت به يک شيفت کارشان تقليل پيدا کرده به حالت اول برميگردد.
مستخدمين حسيني خاطرنشان کرد: وقتي کارخانههاي ما با تمام ظرفيت کار کنند کالا در جامعه افزايش پيدا ميکند و افزايش کالا در جامعه هم نياز مردم را برطرف ميکند و نتيجه طبيعي اين خواهد شد که بر سطح عمومي قيمتها و تورم تأثير خواهد گذاشت و از شدت تورم ميکاهد و اين همان چيزي است که جامعه به آن نياز دارد.
اين کارشناس مسائل اقتصادي خاطرنشان کرد: البته در کنار مسائل ياد شده بايد به ديپلماسي سياسي و اقتصادي هم توجه کرد؛ ما نبايد ظرفيتها و پتانسيلهايي که با ارز و ريال کشور و با جانفشاني مردم حادث شده را از صحنه کنار بگذاريم، بلکه اين موضوعات بايد اصل باشد و اعتقاد ما بر اين باشد که اصل همين مسائل است و البته در کنارش ديپلماسي هم کارش را انجام دهد.
**اگر به توليد اهميت ندهيم يک عقب افتادگي را برخودمان تحميل کردهايم
وي ادامه داد: وقتي ظرفيتهاي مورد اشاره در کنار هم قرار گيرند ما در مذاکرات قويتر ميتوانيم اهداف خودمان را پيش ببريم و اگر اينطور نباشد و ما به توليد اهميت ندهيم و از ظرفيتهاي مختلف بهره نگيريم و فقط به مذاکره براي حل مسئله اقتصادي توجه کنيم قطعا يک عقبافتادگي ديگري را بر خودمان تحميل کردهايم و هم توليد و بارقههاي اميدي که در اين رابطه وجود دارد را از دست ميدهيم و هم اينکه در مذاکره نتيجه نهايي که ميتواند به نفع کشور و مردم باشد هم به دست نخواهيم آورد.
**وضعيت توليد خوب نيست
مستخدمين حسيني تأکيد کرد: بنده همواره بر اين اعتقاد بودم که بايد در خدمت توليد باشيم؛ بنده به واسطه مسئوليتهايي که داشتم در برخي استانها حضور دارم و بايد اين نکته را مورد تأکيد قرار دهم که در حال حاضر وضع توليد خوب نيست و حتي توليد وضعيت نگرانکنندهاي دارد، چرا که انگيزه براي توليدي که بايد فراگير باشد خيلي کمرنگ شده و بايد به اين موضوع توجه کرد.
وي ادامه داد: در حال حاضر جوانان ما احتياج به کار دارند و ما ميتوانيم از طريق توليد اين مشکل را مرتفع کنيم.
**کشورهاي مرتبط با آمريکا داراي مشکلات اقتصادي هستند
اين کارشناس مسائل اقتصادي با اشاره به اين موضوع که خيلي از کشورهاي مرتبط با آمريکا داراي مشکلات اقتصادي هستند، افزود: فضايي که در حال حاضر در کشور به وجود آمده بيشتر ناشي از جو رواني است و همچنين از تحليل درست نداشتن ناشي ميشود.
وي گفت: جو کنوني در کشور و خوشبينيهايي که به وجود آمده ناشي از اين است که برخيها فکر ميکنند مسائل داخلي کمتر مورد توجه واقع ميشود.
مستخدمين حسيني اظهار داشت: اگر اينطور فکر کنيم که با ايجاد ارتباط همه مشکلات ما حل ميشود، تفکر درستي نيست، چرا که ما خودمان بايد مشکلمان را حل کنيم و از ظرفيتهاي داخلي بهره بگيريم.
**درصورت برداشته شدن همه تحريمها باز هم بايد به چرخه توليد اهميت دهيم
وي افزود: ما ميتوانيم از ظرفيت مازاد توليد در کشور استفاده کنيم و اين ظرفيت را به کشورهاي ديگر صادر کنيم؛ در اين زمينهها کم کار شده است يعني ميتوان به جرأت گفت که در اين رابطه کار نشده و اگر کار شده مسئولان گزارش خود را ارائه دهند و بگويند که ما اين مسير را رفتيم و موفق نشديم.
اين کارشناس مسائل اقتصادي گفت: بر فرض اينکه تحريمها هم به طور کامل برداشته شود و هر چيزي هم که نياز داريم به ما بدهند چه اتفاقي پيش خواهد آمد؟! ما بايد به چرخه توليد در کشور بها دهيم و آن را به حرکت درآوريم.
وي افزود: البته در کنار همه اين مسائل باز هم بايد به اين نکته اشاره کنيم که بايد ديپلماسي در مسير خودش قرار گيرد و در چارچوب اعتقادات و باورها بايد کارمان را دنبال کنيم، اما پشتوانه اين مسئله هم بحث توليد است و نبايد از اين نکته غافل شد و در غير اين صورت ما موفق نخواهيم شد چرا که اگر طرف مقابل ببيند که ما نميتوانيم از ظرفيتهاي خودمان بهره بگيريم در مذاکرات هم دچار مشکل ميشويم.
**به جاي اميد بستن به رابطه با آمريکا به توليد اميد ببنديم
مستخدمين حسيني تأکيد کرد: بايد به جاي اميد بستن به مسائلي همچون رابطه با آمريکا به توليد و ظرفيتهاي داخلي اميد ببنديم و البته در کنارش به ديپلماسي سياسي و اقتصادي توجه داشته باشيم.
اين کارشناس مسائل اقتصادي در خصوص آسيبهايي که خوشبيني نسبت به رابطه با آمريکا بر اقتصاد مي گذارد اظهار داشت: اگر اين خوشبيني به صورت مفرط ادامه داشته باشد ما آن چيزي را هم که داريم از دست خواهيم داد؛ ما حداقل به اين موضوع عادت کرده بوديم که يک قطع رابطه با برخي از کشورها وجود دارد و با توجه به اين مسئله کارمان را انجام ميداديم.
وي گفت: اگر ما باورهايي را که بر اساس آن کار و تلاش ميکرديم و با تکيه بر همان اقتصادمان را به اينجا رسانديم، کنار بگذاريم بيشتر با مشکل مواجه ميشويم.
**ما نيازمند يک حماسه و جهاد اقتصادي هستيم
مستخدمين حسيني با بيان اينکه ضعفها در کشور زياد است اظهار داشت: با وجود تمام ضعفها ما توانستهايم در جايگاه فعلي قرار بگيريم.
وي ادامه داد: بنده به دولت پيشنهاد دادم که حتما معاونت اقتصادي را شکل دهد تا هماهنگي که لازم است ميان دستگاهها به وجود آيد، چرا که ما هم اکنون نيازمند يک حماسه و جهاد اقتصادي هستيم و اين نياز نميتواند بدون هماهنگي و محوريت و فرماندهي يکسان برآورده شود.
معاون پارلماني اسبق بانک مرکزي و وزارت اقتصاد گفت: اگر بخواهيم به اميد رابطه بمانيم و اين رابطه هم برقرار نشود آن قدمهاي آهستهاي هم که در زمينه توليد برميداشتيم ديگر وجود نخواهد داشت و در نهايت به نوعي باعث پسرفت ما شود.
مستخدمين حسيني اظهار داشت: مسئولان بايد در اين رابطه ورود پيدا کنند و با ارائه توضيحات و اطلاعرساني اعلام کنند که هنوز اتفاقي نيفتاده و ما بايد بر ظرفيتهاي داخلي تکيه کنيم تا مردم به اين باور برسند که بايد تلاش و کوشش کنند.
منبع:فارس